. Ma Ervin napja van.
Készülnek az éjszakára a megye múzeumai
2012-06-15 12:14:28
Készülnek az éjszakára a megye múzeumai

Készülnek az éjszakára a megye múzeumai

A megye több települése is érdekes programokkal várja a látogatókat a múzeumok éjszakáján – június 16-án. Szekszárdon egy napra megnyílnak a vármegyeháza –egyébként zárva tartó – kiállításai, Simontornyán a vármúzeumban reneszánsz ételeket kóstolhatnak a látogatók, Pörbölyön „lebegő” kiállítást kereshetnek a vendégek zseblámpával, Dombóvár pedig 12 helyszín mellett tűzugrással és társvarázslással várja az érdeklődőket.








A vármúzeum múltját Kohári Gabriella régész által készítendő reneszánsz ételekkel is felidézik idén Simontornyán. A kiállításon bemutatkozik Tövisháti András szobrász-restaurátor és fia, ifjú Tövisháti András népzenész, népihangszer-készítő, és hangszerbemutató is lesz.

 

Dombóváron tizenkét kulturális helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők. A Helytörténeti Múzeumban 20. századi, magyar gyártmányú órákból és sportérmekből rendeznek kiállítást. A természetőr bázis bemutató termében Kalotás Zsolt természetfotóit tárják a közönség elé.  A Nemzetiségek Házában a németség mindennapjait bemutató tárlatot, a szigeterdei lakótoronyban pedig Majoros János 148 nap 1848-ból című kisplasztikai kiállítását lehet megtekinteni. A dombóvári programot éjfélkor a múzeum előtt a Kapos Táncegyüttes műsora, illetve a Szent Iván-éjt megelőlegező tűzugrás és társvarázslás zárja.

 

 A pörbölyi ökoturisztikai centrum területén rendhagyó, "lebegő" fotókiállítást tekinthetnek meg, pontosabban kereshetnek meg a látogatók Sárköz néprajzát, az ártér élővilágát, a gímszarvast bemutató és az erdőgazdálkodás tárgyi emlékeit felvonultató kiállítások mellett, és filmvetítésen is részt vehetnek.

 

A szekszárdi vármegyeháza tavaly megújított, de azóta zárva tartó állandó kiállításait óránként tárlatvezetéssel nézhetik meg az érdeklődők a múzeumok éjszakáján. A megyeháza 12 termében többek közt a szekszárdi ókeresztény szarkofág másolata, a Tájak, települések, emberek című tárlat, a Mattioni Eszter műveit bemutató, és a Liszt Ferencről szóló kiállítás lesz látható. Este tizenegy órakor Lozsányi Tamás zongoraművész szólaltatja meg Augusz Antal 19. századi - szintén tavaly felújított - zongoráját, amelyen Liszt Ferenc is játszott Szekszárdon. A Francsics Ildikó Anikó énekművésszel közös koncerten Liszt-műveket is hallhat a közönség.

 

 

SZEKSZÁRDI PROGRMRÓL BŐVEBBEN>>>

Utoljára frissítve: 2012-06-15 12:14:56

További híreink
Csoda Miamiban - az 5 hónapos Sebastian életéért küzdöttek
Megállt a forgalom a Dolhin gyorsforgalmi úton Miamiban csütörtök este, amikor a 37 éves Pamela Rauseo kiugrott az autójából és sírva segítséget kért.
2014-02-21 17:40:52, Hírek, Megosztom Bővebben
Attila, Orbán háza előtt kíván meghalni
Egy, a nevét és címét is közlő olvasónk – hívjuk őt Attilának - arra hívta fel figyelmünket, hogy január 10- én a miniszterelnök honlapján tett bejegyzését szinte azonnal...
2014-01-11 18:41:20, Hírek, Megosztom Bővebben
A Pest megyei Noémi és az ő mellei
"A magyar televíziós műsorvezetők közül talán Gaál Noémi melleit emlegetik a legtöbben."
2013-12-31 09:58:04, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>