. Ma Ervin napja van.
Lámpás Fesztivál a kínai Valentin-nap
2013-02-24 12:32:18
Lámpás Fesztivál a kínai Valentin-nap

Lámpás Fesztivál a kínai Valentin-nap

Ma éjszaka veszi kezdetét a több mint kétezer éves hagyománnyal bíró Lámpás Fesztivál Kínában – a kínai Valentin-napként is emlegetett fesztivál a kígyó éve kapcsán rendezett ünnepségsorozat záró eseménye.

 

A kínai holdnaptár szerint február 11-én megkezdődött a kígyó éve. A több napig tartó ünnepségsorozatot a Lámpás Fesztivál (元宵节 ’jüan hsziao tyié’) zárja le, amely mozgóünnep, így idén február 24-re esik.

 

Az igazi mulattság éjszaka kezdődik, mikor feljön a hold és mindenhol kigyulladnak a különböző színű és formájú lámpások. A fesztivál érdekessége a találós kérdések játéka, amely hagyomány a Sung-dinasztia (960-1279) korától kezdve kapcsolódik az ünnephez. A ma is nagy népszerűségnek örvendő játék során a színes lámpások belsejébe egy-egy papírra kérdéséket vagy rejtvényeket írnak, melynek megfejtéséért ajándékot lehet kapni.

 

Az ünnep jellegzetessége még a jüanhsziao vagy más néven tangjüan néven ismert ragadós, rizslisztből készült édesség. A jüanhsziao-t különböző módon (főzve, gőzölve, sütve) készítik, és rendkívül változatosan ízesítik, például rózsaszirommal, jujubával vagy édes, vörös babbal. 

 

Mint minden kínai fesztivál esetében, a Lámpás Fesztiválkor is elengedhetetlen a tűzijáték, a gólyalábasok és oroszlántáncosok, valamint a nemzetiségek néptáncai. Régen a kínai Valentin-napként is emlegették ezt az eseményt, mivel a fiataloknak jó lehetőségük nyílt arra, hogy a másik nem képviselőivel ismerkedjenek.

 

Mei Xiao Wei

További híreink
Geszti guszti – van az a pénz, amiért érdemes /nyugton/maradni
A magyar államtól kapja fizetése egy részét Geszti Péter, aki a Magyar Nemzeti Filmalap marketingeseként évi hatmillió forintot kap - számolt be róla szerdán a Bors című ...
2014-08-02 14:38:33, Hírek, Könnyű Bővebben
Hiába nyomja Kerényi – le se sajnálják
Nem taposták agyon az emberek egymást azért, hogy Magyar Krónikához jussanak – a bevallottan kormánypárti folyóirat első számából 10500 példányt nyomtak, ebből kevesebb m...
2014-07-22 17:45:11, Hírek, Könnyű Bővebben
Kandi kamera a NAV-nál
Ruhára szerelhető és járművekbe építhető kamerákat vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); az eszközöket a keleti határszakaszt ellenőrző pénzügyőrök hasz...
2014-06-11 15:55:22, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>